HTML

Mark Ausztraliaban

2010.09.04-én elindultam Perth-be Magyarországról. Ebben a blogban leirom az élményeimet.

Friss topikok

  • Csanyi_Csaba: Kedves Márk! Felüdülés olvasni a blogod! Nem semmi küzdelmen mentél keresztül, így minden elismer... (2015.09.30. 11:09) Hosszú hallgatás után work visa-val a kezemben!!!
  • Gömb007: látom nagyon bejön a véderes póló:) vagy annyira akciós volt,hogy vettél belőle 31 a hó minden na... (2011.01.21. 23:27) 2010.10.13-26
  • anyadterdekalacsa: Hatalmas GRATULA!!! Koszi a reszletes beszamolot, tovabbi sok sikert a munkadhoz! Es irigykedem az... (2010.12.22. 22:34) That's it!!! (2010.12.12)
  • Az újságírás doktora: @anyadterdekalacsa: Az még nem most lesz... Majd februárban, ha nem Bali lesz... még majd megbeszé... (2010.12.10. 14:54) 2010.11.18
  • TEXchSAW: Mintha a következő filmből látnám a hot dog árust!!! :-))) www.youtube.com/watch?v=1Fnd924PZLo (2010.10.19. 18:33) 2010.10.08-12

Linkblog

2014, rovid helyzetjelentes; hasznos informaciok a kikoltozni vagyoknak!

2014.03.09. 12:26 Az újságírás doktora

Kedves Naplom! (Es kedves mindenki, aki fontolgatja az Ausztraliaba valo kijovetelt!)

 

Mar nagyon regen nem jelentkeztem... 3 eve kb :)

Ez azert tortent, mert a blog celja az volt, hogy az aggodo, tavolban levo barataim, csaladtagjaim tudjak kovetni a kockazatos tervem eloben valo megvalosulasanak utjat, csokkentse a stresszt. Roviden; addig irtam, amig volt miert izgulni. Ugyhogy maga a blogiras, mihelyt megoldodott az eletem, szuksegtelenne valt.

Most sem azert irok, mert baj lenne, hanem azert, hogy rendbe rakjak egy ket dolgot mindenki fejeben, megosszam azt a 3 es fel ev tapasztalatomat az itteni elettel, kijutassal es vizumokkal kapcsolatban, amit nagyon jol atlattam eddig, es amirol sajnos sokfelet hallhat az ugynokoktol, akik az interneten hirdetik magukat, es akik abbol keresik a penzuket, hogy embereknek intezik vizumugyeiket. Emberek sorsait befolyasolhatjak az informacioval, amit atadnak, anelkul, hogy ezek az emberek tisztaban lennenek ezzel. NEHA JOL, ES NEHA NEM JOL. Mert habar nagyon jo dolog az internet, sajnos sok dolgot nem lehet megtalalni, atlatni, azokrol nem is beszelve, akik nem beszelnek jol angolul. Azt szeretnem, hogyha nem hoznatok elhamarkodott rossz dontest, csak mert nem voltatok tisztaban dolgokkal. Valamint azt szeretnem, ha mar felkeszulten tudnatok az ugynokotokkel kapcsolatba lepni, barki is legyen az, barmelyik cegtol is.

Kategoriakrol fogok beszelni, szoval mindenki bele tudja tenni magat a megfelelo kategoriaba, es talan el tud indulni egy olyan iranyba, amit szeretne, es amivel eddig kerdesei akadtak fejben. Elindit egy tervet/folyamatot, mert ez egy olyan dolog, ami nem megy egyik naprol a masikra.

Es az egyszeruseg kedveert meg egy hasznos iformacio elotte: Az, ahogyan en kijottem diakvizummal, es megszponzoraltak, az a kovetkezo dolgoknak volt koszonheto:

 

  • Felso foku nyelvtudas

  • Megfelelo vegzettseg (en esetemben banyamernoki diploma)

  • 2011 Januarjaban torteno, egy evig tarto banyaszati ipari fellendules (“Booming”) Nyugat Ausztraliaban

  • Kurazsi (ez feltetelezem, mindenkiben meg van.)

  • Szerencse, ami rengeteg pozitiv energiaval, es nem feladassal, jo dontesekkel jott (pozitiv energia, gondolkodas – nagyon fontos!)

Azota a “Booming”-nak vege van. Itt is nehez allast szerezni, mint mashol is, meg megfelelo vizummal is. Megfelelo vizum nelkul, (pl diakvizummal) “Sponsorship”-et nagyon nehez szerezni, nem lehetetlen, sokaknak sikerul, es sokaknak nem...

Es most el szeretnem mondani az en egyszeru tanacsom. Szerintem, a ket elengedhetetlen dolog a sikerhez Ausztraliai kijoveteleddel kapcsolatban:

  • Nyelvtudas
  • Dolgozoi Vizum (Work Visa), VAGY a legjobb a Permanent Residency vizum (PR, vegleges letelepedesi engedely)

 

Ebben is van nemi kockazat, de keves. Ha ezek megvannak, tuti semmi bajod nem eshet.

Ezek nem meglete nyilvan noveli a kockazatot. Ez a Te megitelesed ezutan, mit szeretnel, mennyi kockazatot vagy kepes vallalni. A Cel nyilvan edes, az elet itt csodalatos, stresszmentes meg minden, amit eddig olvashattal a blogomban. Ez azota sem valtozott! :)
Csak nem mindegy, hogy ha mar itt vagy, a szakmadban dolgozol stressz es kockazat nelkul, vagy nem a szakmadban dolgozol, olyan munkakat vallalva, amiket otthon sem, semmi penzert nem vallalnal, megalazonak tartanal, csak azert, hogy itt elj, es fent tudj tartani egy eletstilust, plusz a remenyt, hogy “majd sikerulni fog”.

 

Na nezzuk az opciokat:

mark follow.jpg

Egy sorrendet fogok kovetni, es kezdem azokkal az opciokkal, amivel legnagyobb az eselye az embereknek kijonni ide, elhelyezkedni es szep eletkorulmenyek kozott elni.

 

 

  1. kategoria: (csak) Miskoci Egyetemi-, 2 evesnel nem idosebb mernoki diplomaval rendelkezok + IELTS nyelvvizsga, legalabb 6.0 pont mind a negy modulbol (Writing, Listening, Reading, Speaking):
    Temporary 476-os masfel eves dolgozoi vizumot (work visa) kaphatsz ezert, viszonylag olcson, gyorsan.

    Ezzel kijove masfel evig dolgozhatsz full-time-ban, mindenfele sponsorship nelkul, egyszeruen, ugyanolyan eselyekkel, mint barkinek, aki Citizen vagy PR-on van. Annyi, hogy jol be kell dolgoznod magad a helyre, hogy a masfel ev multan beszponzoraljanak egy 457-es dolgozoi vizumra (457 work visa), VAGY gondoskodni idokozben, hogy a PR-ra tudj majd a masfel ev elteltevel palyazni.

 

        http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/476.aspx

 

 

  1. Kategoria: Permanent Residency (Vegleges Letelepedesi Engedely)
    186, 187, 189, 489, 889

    http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/186.aspx

    http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/187.aspx 

    http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/189.aspx

    http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/489.aspx

    http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/887.aspx

    Ezek az altalaban elerhetok, nem konnyu elofeltetelekkel, DE ha otthon megszerzel olcson (nagysagrandekkel olcsobban, mint itt) egy felosfoku nyelvtudast, es meg vannak a megfelelo munkatapasztalataid, vegzettseged, es eleg pontszamod (Van egy pontrendszer az immigracios honlapon), akkor ez a legjobb vizumtipus, amit megszerezhetsz. Kis turelmet igenyel, mert 3-12 honap altalaban, mig elbiraljak, de utana kijossz van ausztral tarsadalom biztositasod (Medicare), es dolgozhatsz amennyit csak akarsz, tanulhatsz olcson is...stb. Minden jogod meglesz, mint ami egy allampolgarnak (Citizen-nek), kiveve, hogy nem szavazhatsz. En ezt a vizumot javaslom mindenkinek.

    Illetve azt javaslom meg, hogy inkabb otthon harcoljon azert, hogy elerje a kovetelmenyeit a vizumnak, minthogy itt egy diakvizumon, rengeteg penzt kiadva tandijra, lakasberlesre, eletszinvonalra...stb. En ezt javaslom, de persze a turelem az mas kerdes. Dontes, es elethelyzet kerdese...

     

  2. Diak vizum. Ez egy gyors, hatekony modja a kijutasnak a legnagyobb kockazattal.

    Igy jottem ki en is, igy jon ki sok ember. Sokaknak sikerul sponsorhip-et talalnia, sokaknak nem. Sokak sikeresse valnak, sokak csalodotta, belefaradtta, megkeseredette egy gyonyoru orszagban.

    Ezt a dontest mindenknek sajat maganak kell meghoznia.

    Altalaban ugy mukodik, hogy beiratkozik egy angol nyelvsuliba vagy valamilyen business (certificate IV) suliba, es akkor heti 20 orat dolgozhat hivatalosan ezert, es palyazhat allast amennyit csak tud, es remenykedik, hogy egy nap megszponzoraljak a 457-esben. Sokaknak sikerul.

    Parok, hazasparok, akiknek az elobbi ketto vizumtipusra nem volt eselyuk, szeretik ezt a vizumot csinalni, az egyik jar suliba (es meg nyugodtan dolgozhat is mellette), a masik pedig dolgozik mellette, mert ugye csak az egyikuknek kell suliba jarnia, de amiert de facto-k, vagy hazastarsak, mindketten megkapjak a vizumot, egy suliert.

 http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/571.aspx

 

    1. Turista Vizum: csak turistaknak. Ennyi. Meg se fontold.

http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/651.aspx 

 

Jaaa, es meg valami. PAROKNAK: ha egy eve mar egyutt laktok (barhol a vilagban), es mindenfele bizonyitekotok van rola (kozos lakcim, bankszamla, banki, es rezsi papirok, banki-, rezsi levelek, melyek arra a cimre erkeztek nektek...stb) akkor a Ti “relationship status”-otok bizonyithatoan “De Facto”. Ami ugyanugy jogositja mindkettot a vizumra, mintha hazastarsak lennetek. Ezt az ugynokotoknek minden nehezseg nelkul tudnia kell bizonyitania, reszekent a vizum proceduranak, a vizum ugyintezesetekkel. NEM KELL OSSZEHAZASODNI! Eleg akkor, ha majd mar mindketten igy ereztek, szerelem, meg orokre egyutt maradunk, meg minden ilyen tema.

Na hat kb ennyi.
En ezzel bucsuzom is.

Amugy en koszonom jol vagyok, minden rendben. Karrierem rendben van, ezen az even mar allampolgarra fogok valni, most fogok egy ujabb diplomat is kezdeni. Eddig a vilag egyik legnagyobb banyaszati cegenek dolgoztam. Tavaly december ota pedig a vilag masik legnagyobb banyaszati cegenek dolgozok, jo karrier kilatasokkal. Mar nem Perth-ben elek december ota, hanem fent a Pilbara regioban, egy banyasz kisvarosban a parommal, de egy par ev mulva tervezem a visszamenetelt Perth-be is. Minden rendben itt. Stresszmentes, kiegyensulyozott elet, amire vagytam anno. Illetve jobb.

Remelem, hasznos volt ez a blogbejegyzesem, es remelem, senkinek nem vettem el a kedvet, sot ellenkezoleg, remelem, a blogom meghozta a kedvet, plusz remelem, ezen utolso bejegyzesem segit jo dontest hozni, es jo iranyba elindulni. Sok sikert.

 

Azota utaztam is jo sokat... Foleg Nyugat Ausztralia minden zugat igyekeztem felfedezni. Gyonyoru!!!...

follow mark2.jpg

 

Udvozlet:

Az Ujsagiras Doktora

:)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://markinaustralia.blog.hu/api/trackback/id/tr415851089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása